Julkaistu

Ruusuja Acetaia Leonardin viinitarhassa

Acetaia Leonardi

Luit aivan oikein ruusuja viinitarhassa mutta miksi? Tämä selvisi minulle ensimmäisellä vierailullani Acetaia Leonardin tilalla Modenassa.

Tein vierailuni tilalle lokakuun puolenvälin jälkeen kun sain kutsun. Eipä siinä sitten muuta kuin varaamaan lentoa Milanoon josta matka jatkui vuokra-autolla Modenaan. Matkan aikana vierailin tilalla kahtena päivänä. Ihan varmasti tulen kertomaan muutakin mutta nyt niihin ruusuihin.

Olen tainnut aikaisemminkin mainita, että Leonardin tilalla viljellään kahta rypälelajiketta. Niin tekevät myös heidän sopimusviljelijänsä. Tumma mehukas rypäle on nimeltään Lambrusco. Vaalea rypäle on nimeltään Trebbiano. Viini kasvaa suorissa riveissä lajikkeittain mutta ne ruusut?

Jokaisen viinirivistön päässä kasvaa kaunis ruusupensas. Ihastelin ja ihmettelin tätä täysin poikkeavaa pensasta rivistön päässä. Oppaanani oli tuolloin Sandra joka kasoi minua totisena silmiin kun kysyin miksi ruusut kasvavat tässä, rivin päässä. Ikään kuin minun olisi pitänyt tietää! No en tiennyt mutta nyt tiedän.

Leonardin tilalla on aina istutettu ruusupensas jokaisen viiniköynnös rivistön päähän. Ruusupensas kertoo jos jotain katastrofaalista on tulossa. Esimerkinä sain kuulla erilaisten tuholaisten tulosta ja kasveja vaivaavista taudeista. Ahaa ajattelin mutta paras osa oli vasta tulossa.

Ruusupensaat kertovat näistä, viljelyksiä uhkaavista vaaroista ajoissa jopa 3 viikkoa aikaisemmin, ennen kuin ne iskevät viiniviljelmiin. Näin työntekijät osaavat ajoissa varautua viiniviljelmiä uhkaavaan vaaraan, oli se sitten mitä vain. Ihmeellistä!  Kerronnan päätteeksi Sandra katsoi minuun ja totesi:   ” Le rose proteggono le viti” – Ruusut suojelevat viiniköynnöstä.