Tuottajat

Italia:

Leonardi

ACETAIA LEONARDI – ARTIGIANI PRODUTTORI 1871

Acetaia Leonardi on perheyrityksenä toimiva tila Modenan maaseudulla, joka on erikoistunut laadukkaiden balsamicojen (Balsamic Vinegar of Modena) tuotantoon.

Tilan 10 hehtaarin pelloilla viljellään edelleen vain kahta eri viinirypälelajiketta, lambruscoa (tumma) sekä trebbianoa (vaalea). Näistä rypäleistä tehdään tilan, viinit, viinietikat sekä Balsamicot.

Tämän tilan sekä Balsamicoa tuottavan yrityksen perusti vuonna 1869 Giuseppe Leonardi vaimonsa Maria Cuiccardin kansa. Giusepen poika Vito Leonardi jatkoi tilaa, tehden karsintaa viiniköynnöksistä, valiten vain parhaat viinintaimet korkealaatuisen balsamicon tuottamiseen. Tänä päivänä Viton poika Giovanni Leonardi jatkaa sukunsa perinteitä tuottaen ainutlaatuista Balsamicoa tarkoin varjelluista rypäleistä. Ajan hermolla pysyäkseen, uusia makuelämyksiä tuotantoon kehittelee Giovannin poika Fransesco, nuoren miehen innovatiivisuudella perinteitä unohtamatta.

Leonardi vastasi vuonna 2017 kasvavaan luomutuotteiden kysyntään lanseeraamalla uuden luomusertifioitujen tuotteiden sarjan.

Taccalite

Anconassa, Le Marchen kaupungissa Giorgio Taccalite ja hänen vävypoikansa Carlo Lamaro leipovat suussa sulavia herkkuja. Taccaliten perhe on leiponut jo vuodesta 1863. Tänäkin päivänä vanhat reseptit takaavat aidon Italialaisen makumaailman perinteisissä pikkuleivissä ja kakuissa. Meillä on ilo nauttia heidän tekemistä perinteisistä pikkuleivistä, cantucceista sekä suuren suosion saaneista ”Osseista”- manteli-sitruuna unelmista sekä joulun aikaan upeista Panettone – joulukakuista.

Brezzo

Brezzon maatila ja yritys syntyivät Monte Roeron maaseudulla Piemonten maakunnassa, toisen maailmansodan jälkeen. Gervasio Brezzolla oli idea mehiläisen kasvattamisesta ja hunajan tuottamisesta – siirretään pesiä niityiltä vuoristoon. Tästä hullusta ideasta syntyi heidän lippulaivansa, Valle Mairan laakson villikukkien medestä tuotettu Vuoristohunaja.

Ensimmäisinä vuosina Brezzolla keskityttiin perusasioihin: hunajan tuottamiseen, keräämiseen sekä markkinointiin. Vuoden 1970 aikana Cervasion pojat Giuseppe ja Mario alkoivat laajentaa yritystoimintaa sekä monipuolistaa hunaja valikoimaa erikoistumalla vain yhden kasvilajien medestä valmistettuun hunajaan sekä mehiläisten kasvattamiseen. Tällä hetkellä Brezzon perheellä on 2000 mehiläispesää.

Tänä päivänä Brezzon perheyritystä luotsaavat Giuseppen kaksoispojat Andrea ja Fabio. Kolmas sukupolvi on tuonut tulleessaan uusia ideoita ja paljon tuotekehittelyä. Paikallisten viljelijöiden kanssa on syntynyt monipuolinen tuoteperhe ”The Brezzo Selections”. Olipa kyse sitten hunajasta, mehuista, kastikkeista tai hilloista, perinteistä sekä tuotteiden korkeasta laadusta ei edelleenkään tingitä.

La Pasta di Aldo

Yrityksen nimi, La pasta di ALDO on syntynyt Maria Alzapiedin ja Luigi Donnarin sukunimistä. He halusivat luoda pastan jossa maistuisi ja näkyisivät heidän isoäitiensä kädenjäljet. Luigi ja Maria sekä leipovat että kuivaavat pastansa käsin, perinteisellä menetelmällä rekillä roikottaen. Kultainen väri, täydellinen rakenne sekä maku syntyvät vain Monte San Giuston kylän ympärillä viljellystä täysjyvävehnästä sekä paikallisista kananmunista. Heidän pastansa on päässyt monen Michelin tähden kokin suosioon mmm. Heston Blumenthal on ylistänyt heitä kirjassaan ”In search of Perfection”


Espanja

Pago Paldios San Carlos

Caceresin maakunta sijaitsee Espanjassa aivan Portugalin rajan tuntumassa. Täällä paikassa nimeltä Madjas, sijaitsevat meidän oliiviöljyjen osuuskunnan oliivipuutarhat. Sukujen viljelyhistoria ulottuu aina 1600 – luvulle saakka. Tarhoissa viljellään Arbequina sekä Cornicabra oliivilajikkeita joista osa viljellään biodynaamisesti. Näistä oliiveista valmistetaan uniikki Full Moon oliiviöljy. Huomioitavaa on, että tämä tila mainitaan Tom Muellerin kirjassa (suom. Into kustannus) ”Oliiviöljyn menetetty neitsyys” Kirjoittajan mielestä tilan arbequina öljy, Pago Paldio San Carlos on yksi maailman parhaista. Voimme yhtyä tähän sekä suosittelemme lukemaan kirjan.


Ruotsi

Lindhags

Lisa ja Julia ovat äiti ja tytär, ruotsalaisia mutta juuriltaan Italialaisia käsityöläisiä. Lisan Italialaisen äidin Nonnan, reseptillä tehdään edelleen heidän loistavat tomaattikastikkeet, Pomarola sekä Puttanesca. Nämä kastikkeet ovat voittaja-ainesta todistetusti – Great Taste palkinnot vuonna 2017!


Suomi

Helena Tiililä

Helena Tiililä (tyrnihillo, kuusenkerkkäsiirappi, viinirypälehyytelö) on nainen joka tekee eikä meinaa! Tampereen kupeessa Pälkäneellä hän kasvattaa marjoja, yrttejä ja viinitarhaansa. Luit oikein viinitarhaa! Luonnosta hän kerää kuusenkerkät, sienet, nokkoset ja villimarjat. Jotta aika ei kävisi pitkäksi hän järjestää museonäyttelyitä tilansa vanhoissa rakennuksissa ja kestitsee vieraitaan AIV – rehutorniin rakennetussa kahvilassaan. Tosi nainen!

Kotajan Maatila

Huittisten Vampulassa, Kotajan maatilalla on viljelty peltokasveja lähes 100 vuotta. 2000 – luvun alussa ryhdyttiin kehittämään ruusunviljelyä. Näistä ruusuista syntyy ainutlaatuinen tuote Finnish Plant – Ruusun terälehtihillo. Ensimmäiset hillot Tulli keitteli 10 litran kattilassa. Nyt tämä upea tuote on löytänyt paikkansa maailmalta. Meidän mielestä se on Suomen paras vientituote.